The Picky One

No matter how educated, rich, talented or famous you believe you are, how you treat people is ultimately what will them all... 

A few years back, my first day at Amanah Raya Berhad during my lunch hour break I had my lunch dengan kakak - kakak cleaner. Masuk office lepas lunch staf lain semua tanya makan dekat mana tadi? dengan siapa? and I told them keluar makan dengan kakak cleaner. Ada sorang staf ni cakap

 "eh makan dengan cleaner...*sambil buat muka. 

To me it is seriously annoying sebab kenapa kita tak boleh rehat makan sekali dengan cleaner? Sebab kita tak sama level is that so? Dari kecik umie tak pernah ajar kami membeza-bezakan orang. Always respect and love others so that mereka akan rasa dihargai. My mom ajar saya macam tu! So to me semua manusia itu sama. Tapi mentaliti orang kita, tahap angkuh tak berpijak pada bumi yang nyata memang macamtu ke? Come on lah! kita ni hidup semua ni pinjaman Allah saja. Kalau Allah kata KUN FA YA KUN tak kan masa tu baru tahu erti bersyukur? Baru tahu erti merendah diri sesama makhluk tuhan?


Hebat macam mana pun kita, kaya macam mana pun kita semua ini pinjaman sementara tak perlu riak angkuh bagai boleh tak sebab diri kita tak hebat mana pun sebenarnya. its define you own attitude actually... in case you wanna know so here I let you know the truth!  tolonglah jangan perlekehkan orang lain. Tolong tolong! it too annoying to me. *blugrhhh


Kenapa perlu pilih bulu untuk berkawan? Kaya dengan kaya. Miskin tak setaraf so that tak boleh geng camtu ke? Boringnya...typical thinking macam ni kan? Realiti hidup tu bila kita cuba belajar hidup cara orang lain its more much fun mesti akan.. bila kita sekasut dengan kehidupan orang lain kita akan menghargai istilah sebuah kehidupan. Bersyukur dengan apa yang kita ada. InsyAllah.

 "oh macam ni life dia walau kurang dari segi harta benda tapi dia kaya dengan kasih sayang..". 

" life dia nampak best macam amos famous tapi boringnya terlalu ramai memerhati"

"nampak seronok boleh pergi mana-mana sebab duit banyak tapi ramai jelous pulak"

and it goes on something like that....

tolonglah ini menjengkelkan.. seriously!

I respect one harsh truth more than hundred sweet lies... 

Syukuri Kufuri

Errr.. how to start, lately idea menulis dah berkurangan mungkin sebab kekangan masa. Sometimes arrived home almost 11.00 p.m. writing here or sleep I prefer sleep more. *sigh*  Tapi malam ni nak post juga sebab ada a few things happen and I considered ini sebagai teguran Allah so that I buka mata. Bukan mata semata-mata tapi juga mata hati nie. So lets..

The first story begins, 3 minggu lepas Chik (my aunt) ada appointment dengan USM regarding her teeth so semestinya I sebagai PA setia sejati ini yang menemani beliau on that day. Too rushing on that day because we need to handle kids first. Seriously, school run is not a joke when you need to be punctual. At a moment I wish time to stop so that I can catch up my breath. *Phew...  too rush until we missed our lunch appointment at 2 p.m. with a humble pretty DR. Farah. Starting from 2 p.m. until 5 p.m. I waited for Chik outside from that scary room bukan tak boleh tunggu dekat dalam tapi serious bunyi mesin menakutkan so better tunggu dekat luar sorang-sorang pun okeylah sebab bawa buku word search. Lebih kurang 4 p.m. something keluar seorang mak cik from that room and sat next to me. 


"mok cik maghi wat gigi ko?"

"Hom..adik tunggu sapo ni?"

"sayo tunggu mok sdaro tapi tok siap lagi ni"

"Ooo..mok cik tunggu pok cik (her husband)"

"mok cik sokmo maghi cuci gigi sini ko?"

"mok cik sokmo maghi sini (USM) esok gi bagune sebeloh pulok"

"bangune sebeloh? bangune gapo?"

"mok cik ado kanser (letak tangan kat dada).."


at that moment I was speechless. Sembang punya sembang dari  mula bertegur sapa sampai la pukul 5 p.m. I can conclude that she is someone yang appreciate her life even tho dia seorang pesakit kanser. Dia bercerita ceria tentang kisah hidup, pasal suami dan anak-anak betapa dia menghargai kehidupan walaupun dia punya sakit.. KANSER.  Saat dia bercerita tersenyum manis bagai dia lupa tentang sakit tu semua. Tak putus harapan, cekal dan tabah. Cuba kalau kita berada di tempat dia boleh ke kita jadi sekuat dia? setabah dia? tapi dia nampak okey sebab ini semua ketentuan Allah untuk dia. Ya Allah betapa kuatnya dia menerima takdir ini. 


The second story happened today. Yes, today! at a petrol station. Masa tengah isi minyak Umie (my mom) dia kan peramah like always tegur pekerja yang tengah isikan minyak kereta. His age was about 40 something I think. Kurus. kulit hitam manis. Murah dengan senyuman. His hair hampir semua beruban. Mula-mula tanya nak ke mana dari mana and all that entah macam mana come to this...


"anok berapo ore doh?"

"sayo tok nikoh lagi kak, mulo sayo nak jadi cikgu tapi ngaji tok panda 4 kali ngule tok lepas"

"yoko..tak po lah kijo gini pun rezeki halal"

"tula kak sebab tu tok nikoh dengan gaji gini pade saro diri jah"


I heard that conversation sedih rasanya. Betul la rezeki kita ajal, jodoh, dan rezeki kita tak tahu tapi kita kena usaha. Lepas dengar semua tu I try to put myself pada tempat dia for sure dia nak kahwin but he think for a long term for his future well siapa tak nak kahwinkan? Hidup berpasangan, ada anak-anak pengikat kasih sayang semua tu. Cuba cakap siapa tak nak??


Lately nie banyak sangat benda-benda macam nie jadi mungkin ini satu teguran untuk bermusahabah diri dengan bersyukur dengan apa yang DIA telah berikan ini. Kadang-kadang kita merungut itu ini tapi tanpa kita sedar hakikat sebuah kehidupan ada orang yang nak jadi diri kita. Nak lalui kehidupan yang kita lalui. Thus, bersyukurlah wahai diri. buka mata hati lihat hayati semua ini. 


Alhamdulillah for every blessing Allah has given to me ; hidden or apparent and for everything Allah protected me from, whether I know or don't...it's one of the scariest things not knowing what will  happen, but it's the most calming thing ever knowing its in the hands of Allah, have Tawakkul.

till then, goood night. 


Pingin

Maka si aku ini hanya ingin kenal erti sebuah bahagia
Disaat lelah telah menyerah
Bertahan...sudah cukup rasanya walau aku tahu ia tak mungkin berbalas jua
ibarat sekam di sulut bara
tak kasat mata nampaknya tapi asap kemana-mana..
Pedihnya hanya DIA yang tahu.



Have Faith

ALLAH will always send help in the most beautiful and unexpected ways. 
HE will give something more than what I wish. 
ALLAH will never leave me alone to fend ourselves.
HE will tested us and HE already told us this, that HE gonna test us but HE also promised a few things..


  • That we will never be tested beyond our capabilities 
  • There is ease with every difficulty so ease doesn't come after the difficulty but it comes alongside the difficulty. We just have to look for the ease!
  • That whatever happens to us it's always for the best



"Let's not carry the worries of this life because it is for ALLAH. Do not also carry the worries of sustenance because it's from ALLAH and do not worry about the future because it belongs to ALLAH..." 

InsyAllah