Sekali Cuba Pasti Nak LAgi ^^

Assalamualaikum

Apa khabar y'olls..chat x? Hopefully sihat sejahtera disamping insan-insan yang dikasihi...okey semua actually saya baru balik dari breakfast. Hari nie breakfast dengan Angoh dan juga kawan-kawan yang lain dekat Restoran Nasi Kak Wok. Mesti ada yang pelikkan dan sudah tentu ada yang x tahu tentang Nasi Kak Wok nie..ok mari saya tunjukkan cmne rupa Nasi Kak Wok..Nasi Kak Wok merupakan salah satu hidangan selain Nasi Kerabu, Nasi Air, dan Nasi Berlauk yang terkenal di Kelantan. Jangan xtahu Nasi Kak Wok merupakan nasi bungkus No1 Kelantan dari segi populariti dan kualiti rasanya yang sangat sedap walaupun ianya simple. Nasi putih panas yang dihidangkan bersama lauk utamanya gulai ayam tradisional Kelantan yang memukau dan sambal yang istimewa. Harga sebungkus Nasi Kak Wok adalah diantara RM1.50 - RM3.50 sahaja. Harga sebungkus Nasi Kak Wok tidaklah mahal mana pun tapi untk mendapatkan sebungkus nasi Kak Wok memerlukan tahap kesabaran yang tinggi kerana korang terpaksa beratur seawal pagi sebab Nasik Kak Wok nie ada ramai fans so korang kena bangun awal pagi okey! Kebanyakkan restoran yang menjual Nasi Kak Wok mula berniaga awal pagi sehingga tengahari. Tengahari merupakan waktu puncak penjualan Nasi Kak Wok nie belum tentu korang akan dapat menikmati kelazatannya kalau korang pergi time tengahari.. So siapa yang bukan orang Kelantan korang kena try nasi nie. Comfirm korang akan angkat ibu jari tangan korang. Serious memang sedap walaupun nasi nie berlaukkan ayam korang dan kuah gulai sahaja. Buktinya, seorang lecturer saya dari Terengganu pun sudah terpikat dengan kelazatan nasi nie. Sudahlah sedap, harganya pun murah..berbaloi-baloi bukan..;) Hari-hari pekena Nasi Kak Wok pun xcemuh..:P


Kalau yang suka pedas jangan lupa minta sambal lebih! :)

Kalaulah Lelaki Tahu..

Assalamualaikum

Even dah ramai tahu pasal post nie, tapi saya nak jugak post kt sini. I get this note from Facebook..so, jom baca. This is for you especially Jejaka Idaman :) Enjoy it..


Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta, lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.
Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.
Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.
Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.
Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih menganggap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberiNaluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.
Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.
Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.
Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.
Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.
Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda...:)

Need To Stand On My Own Feet

Assalamualaikum


I had a wonderful day with Kak Mawar and Fara Fauzia..I miss both of them. At last I spend my time with them..OMG, can you imagine how did I feel?  Really happy!! :D Alhamdulillah, praise to Allah..BTW, Kak Mawar dah kurus okey! Saya juga badan makin naik bagai dipam-pam..apa kes? +____+

Walaupun dapat spend masa kejap je dengan mereka tapi I had really wonderful day! :) Rasa bahagia menguasai diri..hehe. Then kami ke rumah Angoh. Family dia ada buat makan-makan sikit. Nasi kerabu kuning babe! Sedap oke..:) Then kami discuss about our further study. 

Atie: Nanti dah degree mesti Atie kena berdikarikan? Akak & Fara dah xde..

KM: Yes, you need to stand on your own feet..this is the time..

Atie: okey..

Deep inside my heart I can't imagine how it would be without both of you..:( Before nie, if Atie down both of you always by my side..

When Atie need some advice korang ada..
When Atie sad korang make me happy..
When Atie need an ice cream korang ada..
When Atie nak g dating korang temankan..
When Atie down korang ada..

Then how I am going to be without both of you??? :(

I love you both:) Kak Mawar hugs us!!

Please Don't Let She Cry

Assalamualaikum

Hye, everyone let me introduce you to my little cute girlfriend. Her name is Nur Damia and I'm her Kak Tati. :) It sound so weird right? Kak Tati..nama bagai bibik indon seyh~ no matter and I'm okey with that name maybe its hard for her to call me Kak Atie. Atie changed and turn to Tati. How cute this little girl don't you think so? :) So here is Damia..she is 3years old. Very talkative girl and she love to keep on asking a lot of questions. Sometimes she make me laugh with her attitude. But last night something bad happened and it make me sad..I don't know what had happen to myself when I faced this situation. =____=


Very cute right?



Everyday I spend my time with her after my office hours. FYI, this cute little girl already went to kindergarten even she is just 3years old. Tiap-tiap hari saya spend masa dengan budak kecik nie jalan-jalan keliling KBmall just two of us. Pernah sekali terserempak dengan staff kt office and he thought that Damia is my daughter..its sound so funny here because I am just 21years old and already got 3years old daughter. Ingat saya kawen muda la tu..ceeh~ The best part bila jalan dengan Damia she will hold my hand and if she want something she will clap on my hand and she will try to coax me to buy it for her. But if I say NO she will stand still in front of that thing until I bought it for her. I treat her like my own daughter. ~tehee..well practice make perfect right? :P I wish, I had my own children when I'm 26..:)

With her chubby face..*gerammm*

But last night Damia had been scolded by her dad. Her dad was so angry...budak kecik biasalah mintak itu, mintak ini nama pun lagi budakkan. Tapi sebab sebiji gula-gula Damia had been scolded. Tapi dia jenis yang pandai bawak diri. Dia pergi tepi kotak then duduk sorang-sorang kt situ and she cried..amat kesian. Tetiba saya pun terjoin sekali, xtahu kenapa rasa sedih. :( Damia menangis teresak-esak..cam nk marah pun ada at dat time. Pity her oke..dia xfaham..umur pun kecil lagi.. Umie looked at me she understand how did I felt. Umie kata sifat saya yang sayangkan budak-budak insyallah saya akan jadi ibu yang baik suatu hari nanti. Amin...:) Kalau camtu nak kawin sekarang jugak boleh x umie? huhu :P



I know xsalah marah anak tapi menegur dulu is the better way for me. Dia masih kecil..jadi didiklah dengan cara yang betul. Bengis dan garang is not the right way untuk mendidik anak-anak. Sebaliknya anak-anak perlu didekati dan ditegur dengan cara yang betul..So, here is some tips that I would like to share with you parents out there..:)

10 kesalahan mendidik anak
1. Kurang Pengawasan
Anak terlalu banyak bergaul dengan lingkungan diluar keluarga, dan itu adalah tragedi yang seharusnya diperhatikan oleh orang tua”. Nah sekarang tahu kan, bagaimana menyiasatinya, misalnya bila anak anda berada di sekolah, usahakan mengunjunginya secara berkala dan tidak terancang. 
2. Gagal Mendengarkan
Menurut psikolog Charles Fay, Ph.D. “Banyak orang tua terlalu lelah memberikan perhatian – cenderung mengabaikan apa yang anak mereka ungkapkan”, contohnya Aisyah pulang dengan mata yang lebam, umumnya orang tua lantas langsung menanggapi hal tersebut secara berlebihan, menduga-duga si anak terkena bola, atau berkelahi dengan temannya. Faktanya, orang tua tidak tahu apa yang terjadi hingga anak sendirilah yang menceritakannya.
3. Jarang Bertemu Muka
 Orang tua seharusnya membiarkan anak melakukan kesalahan, biarkan anak belajar dari kesalahan agar tidak terulang kesalahan yang sama. Bantulah anak untuk mengatasi masalahnya sendiri, tetapi jangan mengambil keuntungan demi kepentingan anda.
4. Terlalu Berlebihan
Menurut Judy Haire, “banyak orang tua menghabiskan 100 km per jam mengeringkan rambut, dari pada meluangkan 1 jam bersama anak mereka”. Anak perlu waktu sendiri untuk merasakan kebosanan, sebab hal itu akan memacu anak memunculkan kreatifitas tumbuh.
5. Bertengkar Dihadapan Anak
Perilaku yang paling berpengaruh adalah “bertengkar” dihadapan anak. Saat orang tua bertengkar didepan anak mereka, khususnya anak lelaki, maka hasilnya adalah seorang lelaki dewasa yang tidak sensitif yang tidak dapat berhubungan dengan wanita secara sihat. Orang tua seharusnya menghangatkan diskusi diantara mereka, tanpa anak-anak disekitar mereka. Jangan ciptakan perasaan tidak aman dan ketakutan pada anak.
6. Tidak Konsisten
Jangan biarkan mereka memohon dan merengek menjadi senjata yang ampuh untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan. Orang tua harus tegas dan berwibawa dihadapan anak. Jangan terpengaruh dengan pujukkan mereka biarkan mereka berusaha untuk mendapatkan sesuatu yang mereka mahu.
7. Mengabaikan Kata Hati
Orang tua terutamanya ibu bapa seharusnya mempunyai kepekaan yang tajam tentang sesuatu.
8. Terlalu Banyak Menonton TV
Menonton tv akan membuat anak malas belajar. Orang tua cenderung membiarkan anak berlama-lama didepan TV dibanding mengganggu pekerjaan orang tua. 
9. Segalanya Diukur Dengan Materi
Tidaklah salah memanjakan anak dengan mainan dan liburan yang mewah. Tetapi yang seharusnya disadari adalah anak Anda memerlukan quality time bersama orang tua mereka. Mereka cenderung ingin didengarkan dibandingkan diberi sesuatu dan diam.
10. Bersikap Berat Sebelah
Beberapa orang tua kadang-kadang lebih mendukung anak dan bersikap memihak anak sambil memburukkan pasangannya didepan anak. Mereka akan hilang persepsi dan cenderung untuk bersikap berat sebelah. Luangkan waktu bersama anak sekurang-kurangnya 10 minit. Dan pastikan anak tahu saat bersama orang tua adalah waktu yang amat bererti.



Kak Tati sayang Mia okey dear..muaxx~ *hugs*

Birthday Wish List

This year I'm going to be 21years old lady. Anak dara sunti gitu loo~ peewit sikit. tehee~ Saya xcantik tapi saya bersyukur dengan kurniaan yang tuhan berikan pada saya. Bagi saya setiap yang Allah ciptakan itu semuanya cantik. Sebenarnya cantik atau tidak kita itu terpulang pada pendapat dan padangan orang lain terhadap kita. Not everyone like our ownself right? Well, xsemuanya perfect. Saya mungkin ada kekurangan dan saya juga ada kelebihan, sama seperti anda. Mungkin kekurangan saya adalah kelebihan anda, dan begitulah juga sebaliknya. Yang penting kita sentiasa bersyukur. :)

Detik 15 April akan tiba dalam hidup saya tidak lama lagi. Tarikh keramat yang saya tidak pernah lupakan. Setiap kali hadirnya 15 April umur saya semakin meningkat. Dari belasan kini menjadi puluhan. Semakin hari semakin meningkat usia. Semakin hari semakin matang, Insyallah..Perjalanan hidup ini amat mencabar, kadang-kadang menguji tahap kesabaran saya sebagai hambanya yang kerdil. Ya Allah, jauhilah hambamu ini dari kelalaian yang menyesatkan. Amin..

Kali ini post ini saya tujukan buat AWAK. Ye, awak sebab you keep asking me this question. What do I wish for my 21th birthday present. Yang sebenarnya saya pun xtahu apa yang saya nak. huhu. Tapi dah awak nak tahu jugak meh saya tunjukkan..awak dah ready? So scroll bawah..tapi jangan menyesal sebab awak yang tanya oke..:P
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
21th Birthday Card :)

  • Saya wish dapat card nie sebab bagi saya 21 tahun adalah umur yang paling penting :)

Sejambak ros merah
  • Pernah berhajat untuk memiliki
  • Tapi macam membazir je
  • Kalau dah kering comfirm ke tong sampah
  • So xyah la ye!

Cute Cupcakes
  • OmeyOmey sangat
  • Tapi comfirm saya xmakan dan xbagi orang lain makan!
  • Sebab ini saya punya, saya sorang je!! :P
  • jadi saya xkan makan just simpan je
  • kalau simpan lama BERKULAT la pulak.
  • Membazir lagi~

Baby Rabbit
  • wishing for this one too
  • tapi umie xbagi pelihara
  • so memang xkan dapat nak this one la! :(

Huge teddy bear
  • saya nak yang besar pulak :P
  • yang lebih besar dari diri saya semdiri :)
  • tapi kesian awak sebab mende ni mahal it cost about RM300+
  • so saya batalkan hajat..:)
Necklace
  • saya boleh pakai mana-mana saya pergi ;p
  • mesti selalu ingat awak
  • saya xnak yang emas sebab saya xsuka :)
  • tapi membazir juga kalau awak belikan nie untuk saya kalau hilang cmne?
  • So xyah jugak..:)


Dan oleh yang demikian, saya nak awak bacakan Yaasin je untuk hadiah kelahiran saya yang ke 21 nanti dan xperlulah bagi saya hadiah dan sebagainya tu. Doakan semoga saya panjang umur, murah rezeki dan sentiasa bahagia bersama keluarga, kawan-kawan dan juga AWAK! :) Hanya tu yang saya nak..bolehkan? :)





P/S:

  • Present for him DONE! :)
  • Touching dengan someone sebab mengungkit. SORRY. Saya UNLIKE..seriously saya berkecil hati
  • Sakit kaki, badan penat. I need some rest!
  • Really missing my girls friends
  • 24days left :)
  • Too sad sebab x dapat attend wedding kakak Fara :(