This is who I Am..

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum



Selamat bertemu kembali, apa khabar anda semua? Harap sihat sejahtera.. maafkan Atie sebab dah lama x update blog, kebelakangan nie agak sibuk. Selepas selesai upacara perasmian dewan, Atie terlibat pula dengan taklimat sistem pengemaskinian data. Well, tinggal lagi 28 hari lagi Atie akan menamatkan praktikal. Rasa sayang pula, tue la mula-mula memang rasa xseronok. Tapi dah lama-lama makin jatuh cinta pula rasanya. Betulah pepatah xkenal, maka xcinta tue..tapi hidup we need to move forward kan?  So just go on with it..BTW, lagi 29 hari I’m going to be 21yearsOld..makin meningkat usia..Well, I almost get the key! Hope tahun 2011 akan mendatangkan kebahagiaan buat Atie..doakan Atie ye kawan-kawan! :)



Ramai yang mungkin xkenal Atie, I mean betol-betol kenal who I am. *cehh, budget ada orang nak kenal sangat la sape aku nie, perasan lebih!* Tapi Atie nak cerita jugak..siapa saya? Atie dari kecik memang gemuk. I mean montel, tembam, debab dan seangkatan dengannya. Tak hairanlah kalau dari kecik Atie diejek dengan pelbagai nama. Antara yang Atie masih ingat Kubis. Kubis, the name which is given by Azim, he is my classmate. Budak lelaki yang suka membuli masa Atie form 3 dulu. Memang mangkuk budak tue. Ktorg xleh dekat memang macam anjing dengan kucing. Tapi bila nak dekat PMR ktorg kawan baik. Xde la baik sangat tapi kiranya rapat as a friend la. Azim memang bengang dengan Atie sebab setiap kali dia ejek cikgu mesti back up Atie..hohoh..sayang cikgu J.Lo :) Cikgu kata even Atie gemok tapi atleast there is something yang buat cikgu-cikgu proud of myself. Cikgu kata Atie pandai bawak diri, mudah mesra even pemalu teramat & juga rajin..Oyeayhh! cikgu puji..haha..*xleh blah Atie nie kan?*

Today :)
Dari kecil, Atie memang  Gemok Pendek. Mengaku la memang xlayak la dikategorikan cantik tapi comel. Comel? Entah layak atau x pun xpasti. Tapi no matter cantik ke x, comel ke x. Atie bersyukur. Ciptaan Allah semua cantik. :) Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masingkan? Mungkin kekurangan Atie gemuk tapi kelebihan Atie pada tempat lain. So as a human being Atie bersyukur. :) Masa kecik-kecik Atie kiranya favourite semua orang terutama my dad. Baba memang jenis yang xberkira dalam bab makan-makan nie. Masa tinggal kt KL 2pagi kt mamak tu dah biasa. Masa tue umur pun baru sekolah rendahkan so xkisah la makan lewat malam, xkisah tentang berat badan. X ambik kisah langsung. Benda nie berlarutan sampai la Atie masuk secondary school, and that time baru fikir nak nampak cantik macam orang lain. Sebab malu kena ejek semua tue..Timbul keinsafan diri.. :) 

No Comments!

Bila tengok orang pakai cantik teringin sangat nak pakai cantik cam dorang semua. Dress up cantik-cantik, pakai skirt, maxi, blouse, dress semua tue. Serious Atie teringin. Tapi Atie xleh pakai sebab xde saiz. Imagine my weight is 90kg. Memang anak badak la kan? Baju yang layak Atie pakai just t-shirt tue pun size XL+++. Memang susah sangat nak cari pakaian yang sesuai, yang dapat cover semua spare tyre. *tehee* Pernah sekali tension sangat sebab kena ejek. So decided nak crash diet. Atie diet, makan sikit je. Even makan sikit tapi sebab takut gemuk so Atie muntahkan balik semua yang Atie makan. Memang sakit ususlah. Tapi xpela sebab nak kurus punya pasal kan..sampai la satu hari Atie jatuh sakit hampir pitam kt sekolah, selalu pening-pening, rasa berdebar-debar semua tu..Padan mukalah kan? Sebab perbuatan sendiri. Sape suruh cari pasalkan? So tanggunglah sendiri.. 

Paling besar, its ME!

Bila badan besar xsemua benda kita boleh buat. Nak jalan pun macam kena seret je badan nie. Nak lari lagilah comfirm kena gelak. Tapi dalam hidup nie xde benda yang mustahilkan? Selagi kita ada azam yang kuat dalam diri kita, everything can change. Totally change! Masa form 4, Atie pindah balik Kelantan. Berhijrah, ubah angin nak tinggal area Pantai Timur pulak. So, here I need to sacrifice. Atie memang minat dalam bab masak-masak nie. So, Atie kena tinggal umah Mok Su for 2years. Every weekend baru boleh balik rumah. Sebab sekolah yang ada MPV for catering just sekolah yang dekat dengan rumah Mok Su aje. Kalau ulang alik dari rumah ke sekolah its take about 30minutes. Memang jauh. So, Atie menumpang rumah Mok Su. Bila tinggal rumah Mok Su perlulah berdisiplin sikitkan? 

Besarkan Aku? :(

Everyday Atie balik sekolah pukul 5.30petang, tunggu teksi lagi..about 6.00petang barulah sampai rumah Mok Su. Dalam keadaan yang penat confirm tertido bila sampai rumah Mok Su. Then Magrib baru bangun tido. Dah mandi, solat, mengaji semua tue Atie study buat revision apa yang Atie belajar kat sekolah. Jarang je turun makan, even perut memang lapar. Tapi malu dan segan punya pasal Atie tahan. *segan kt Ayah Su sebab xrapat sangat dengan Ayah Su* huhuh.. Kalau lapar sangat pun Atie minum air je. For 2 years, I spend my life there and Alhamdulillah I lost for about 20kg..Syukur..

Form 5

Lemak dalam badan bagi Atie macam saham. Kadang-kadang naik, kadang-kadang turun..so kena pandai control. Tapi as a human kadang-kadang nafsu xdapat kawal. Bila makanan sedap depan mata mulalah nak merasa. Merasa la sangatkan? Even kau tu dah makan sepinggan besar! Kolestrol weyhh!! Dah makan barulah rasa menyesal. Nak kurus senang, nak gemuk lagi senang. Its depends on yourself. Setengah orang suka gemuk. Ada yang suka kurus . Ikut selera kalianlah.. :)

Ayat yang Atie xdapat lupa sampai sekarang “weyhh..sedarlah diri sikit, kau tue gemuk ada ke orang nak pandang kau?”..simple words. Tapi fuuhh! Menusuk jiwa kalbu babe! Tersentap jugaklah kawan sendiri cakap camtu. Tapi Atie ambik those words sebagai satu motolah kiranya. So bila ingat those words jadi cam berkobar-kobar nak kurus. Even sekarang xkurus, masih gemuk. Tapi kuruslah sikit compared dengan myself yang dulu tue kan? Hehe..Atie happy oke! Kalau cantik tapi xde adab pun xde guna juga. Kena balance cantik dalam, cantik luar. Baik budi, baik bahasa..

Form 3
Apa yang Atie ceritakan nie based on my experience. Xde kena mengena dengan yang lain. Semua yang Atie coretkan kt sini apa yang pernah Atie lalui. Sekarang Atie memang kagum dengan Ayuni. Ayuni junior Atie kt UiTM Kampus Kuala Terengganu. Die pun lebih kurang macam Atie jugak tapi sekarang Ayuni cantik dah kurus oke! Memang respect la dengan Ayuni. Tabik Spring oke dear!  :) Selain dari Ayuni, Atie respect Kak Nani. Dia senior Atie. Sekarang dah sambung degree. Kak Nani memang superb oke! Die pandai. Selalu dekan. Sape cakap orang gemuk xleh buat something yang hebat? Tiada batasan oke?

Adik Ayuni, slimkan? :)

So no matter who we are. We need to be our own self. Xperlulah nak hipokrit bagai konkrit oke! Unlike, unlike, unlike! :( Bila kita jadi diri kita, insyallah orang akan terima kita seadanya..trust me..Insyallah.. :)

Jangan sia-siakan anugerah yang Allah bagi.. :)

Cik Dottie pun boleh jadi famous :)

No comments:

Post a Comment