Lagi Bersemangat

Assalamualaikum

Minggu nie da hampir sebulan saya menjalani praktikal di SUK Kota Darulnaim. Seronok memang seronok sebab dapat pengalaman barukan? Pengalaman something yang amat berharga in our life. Serious! Kalau kita xrasa sendiri rugi la betol x? Oke berbalik pada cerita saya tadi hari ini kali pertama Encik Nik menegur students praktikal di unit pentadbiran. Sape Encik Nik? Oke2..dia tu boss la kiranya kt unit tue.. harinie first time dia tegur kami sebab dia memang selalu busy. Biasalah ketua jabatan lagipunkan for sure la dia busy. Tadi dia encourage ktorg suh study sampai sekurangkurangnya ada degree. Dia kata kalau setakat diploma susah nak dapat kerja nanti kalau setakat diploma ramai kt luar sana. Kalau ada degree peluang pekerjaan lebih luas dan juga banyak pilihan menanti. Dia kata sebab tu ramai orang cina maju sebab mereka berfikiran terbuka. Mereka bersaing untuk menjadi yang terbaik. Tapi kita??  Bila orang kata susah sikit kita mula nak mengundurkan diri. Xberani nak sahut cabaran. Bagi pendapat saya apa yang beliau kata itu memang betul. Apa salahnya selagi kita mampu kita cuba sedaya upaya. Susah susah dahulu, senang senang kemudian kan? ;) Dah abis belajar dia pesan suh cari suami yang baik yang cinta kita dan keluarga kita. Bila seorang lelaki tu kawin dengan kita bermakna dia pun kawin dengan family kita. Bila dia ambik hati kita, dia pun kena tahu nak ambik tahu hati family kita cmne. Cari lelaki yang betulbetul ikhlas, ada pendapatan tetap..jangan layan lelaki  yang bagi statement cmni " lautan api sanggup ku renangi bagai tu "..;p sebab yang jenis tue xkekal katanya. Kawin kejap, tup..tup cerai. Contohnya yang lari ke Lombok bagai tu, tu la jenis yang "lautan api sanggup ku renangi bagai tu la"..nikmat mulamula je katanya lepas tu da xde da lagi kena tinggal adalah..hehe. Bila Encik Nik pesan gitu betol jugak apa dia kata. Kita perempuan kena ada preparation in our life. Cuba imagine kalau suami kita cerai kita nanti. Then masa tue kita ada 3 orang anak la contohnya. Then ex-husband kita tu xnak jaga anakanak kita tue. Mana nak cari duit kalau pelajaran xtinggi? Kita xtahu lagi masa depan kita macam mana nantikan? Zaman sekarang banyak benda guna duit. Nak masuk toilet pun da kena bayar 50sen. Ingat 50sen tu kecik ke nilai die? Cuba time korang memang xde duit, 50sen tu la yang korang akan anggap macam 10ringgit tahu?  Time xde duit, duit 10sen yang jumpe bawah katil pun bernilai kan? Jadi hari nie Encik Nik da bagi semangat baru kepada saya untuk meneruskan perjuagan saya. Saya akan sambung degree! Thank you Encik Nik ;)




Sekadar hiasan sematamata ;)

No comments:

Post a Comment