Independent Asmaq

Assalamualaikum

Alhamdulillah, kali nie Bunga start post dengan mengucapkan syukur ke hadrat ilahi atas semua rezeki dan segalagalanya yang Bunga miliki. Alhamdulillah..Adik Bunga, Si bongsu tue da nekad nak meneruskan pengajian beliau ke MRSM Kuala Berang. Dia excited bukan main lagi. Bunga tumpang bahagia. Tapi umie nampaknya sukar untuk melepaskan Asmaq pergi menuntut ilmu disana..maklumlah anak bongsu. Lagipun Asmaq masih mentah, masih terlalu kecil bak kata baba. Tapi kalau itu keputusan Asmaq tiada siapa mampu mengubahnya kan? Bagi Bunga tue hak Asmaq untuk tetapkan masa depan dirinya sendiri, kita yang lain nie should support her. Dan bukan menjadi batu penghalang. Bunga yakin Asmaq pandai bawak diri. Dia sangat berdikari dan berani. Keputusan yang Asmaq buat tidak dipengaruhi oleh sesiapa itu yang terbaik.

Hari Sabtu yang lepas Asmaq outing di KBMall bertemu umie. Bunga pula di rumah waktu itu. Asmaq call tanya pendapat. Ini perbualan antara kami..


Asmaq: Hello kak tie..


Bunga: Hello maq, maQ dok mano?


Asmaq: Maq dok KBmall. Maq dapat g MRSM *suara gembira*


Bunga: kak tie tahu. kak tie happy untuk Maq.


Asmaq: hehe..


BUnga: Maq nak g ko? jauh tu..


Asmaq: MAq nak g jugak..


Bunga: xpo ko? Bukan dekat maq..


Asmaq: Nak g jugak * nada sedikit keras*


Bunga: ok la klu gitu. Tapi umie xleh g sokmo tengok maq.


Asmaq: Xpo..


Bunga: *bercerita tentang peristiwa dpost yg lalu*


Asmaq: *menangis*


Bunga: Jangan jerit maq!. Allah tetap rzeki masingmasing..


Asmaq: *menangis lagi*


Bunga: wat xtahu jah ore kato gpo. Kak tie, kak nis sumo banggo dengan Maq..


Asmaq: homm..*menangis lagi*


Bunga: Maq sayang umie?


Asmaq: sayang..


Bunga: Maq sayang baba?


Asmaq: sayang..


Bunga: Maq sayang kak nis?


Asmaq: sayang..


Bunga: Maq sayang abe?


Asmaq: sayang..


Bunga: Maq sayang kak tie?


Asmaq: sayang..*masih menangis*


Bunga: buat xthu jah Maq, rezeki masingmasing Allah tentukan..


Asmaq: Emm..


Bunga: Maq nak g x?


Asmaq: nak..


Bunga: betol ko? Jauh tapi..


Asmaq: Maq nak g jugok..


Bunga: ok la kalu gitu, ktrg sokong Maq..


Asmaq: ok..



Kalau Asmaq yang masih mentah boleh rasa sedih dengan statement tu nape tidak Bunga? Asmaq tu adik Bunga. Cubit paha kiri, paha kanan turut terasa. Korang mungkin boleh kata Bunga emo dan sebagainya. Memang sebab bukan korang yang berada disituasi ini. Cuba korang yang alami. Tapi maaflah katakata sebegini tidak mematahkan semangat Asmaq! She will still fighting for her own good.

And now, seorang lagi siblings will leave me..my dear Asmaq, REZEKI MASINGMASING ALLAH TENTUKAN..IGNORE APA ORANG KATA!! =)




She will continue her study at MRSM KUALA BERANG! ;)

No comments:

Post a Comment