Cara Yang Betul Pemakaian “BRA”

Based on the title of this post bunyinya cm agak segan gitu kn? Tapi andaanda sekalian especially kaum hawa anda akan dapat something from this post..well trust me oke! ;) Ramai among us yang kurang ambik tahu macam mana nak pakai bra a.k.a coli nie dengan cara yang betulkan? Bukan tue saje malah cara pemakaian yang betul adalah amat penting untuk pastikan our breast get a supportive support. Here is some important tips that we should know. Lets check it out! ;)

You need to know!!

1. Tali

Make sure panjang tali suitable dengan kepanjangannya supaya x melurut dari bahu atau terlalu ketat. Kalau tali ketat sangat nanti tinggal kesan pada kulit. Ada sesetengah tali terlalu ketat sehinggakan kulit melecet.

2. Cup

Cup yang paling sesuai untuk breast anda ialah cup yang tidak mempunyai space yang terbuka ketika memakainya.

3. Getah penyokong

Getah nie haruslah disesuaikan dengan saiz badan kita. Getah penyokong yang terlalu ketat boleh membahayakan breast anda..

4. Alur

Bahagian dalam bra yang berbentuk ‘U’ akan membentuk breast anda. Alur yang akan menekan bahagian tulang dada kamu adalah amat tidak sesuai sekali.

5. Underwire

Underwire adalah besi yang berbentuk ‘U’ yang terdapat pada dalam bra adalah sangat berguna untuk membentuk dan menyokong breast anda.


Ukuran Size

Ukuran Size

68cm – 72cm 70

73cm – 77 cm 75

78cm – 82cm 80

83cm – 87cm 85

88cm – 92cm 90

Ukuran size yang tertera di atas adalah mengikut ukuran bawah breast anda..

Ukuran breast anda dan tolak dengan ukuran bawah payudara untuk dapatkan ukuran cup bra yang tepat.

Perbezaan Size cup

10cm – 12cm A

13cm – 14cm B

15cm – 17cm C

18cm – 19cm D

20cm and above E

Steps to wear a BRA:

1. Masukkan kedua tangan pada tali bra dan kemudian ke belakangkan kedua belah tangan anda. Next, tunduk sedikit agar breast masuk ke dalam bra tanpa dipaksa dan kancingkan butang.

2. Betulkan tali bra mengikut keselesaan anda and make sure tidak terlau ketat or longgar.

3. Next, tekan breast anda agar ianya kemas, masuk ke dalam bra. Sekiranya perlu, angkat sedikit cup bra bagi memudahkan proses itu dilakukan.

4. Bagi memastikan anda memakai bra dengan saiz yang betul angkat kedua belah tangan kamu ke atas. Bra tidak akan bergerak and will stay at the same position jika size bra anda itu tepat.

p/s: Post kali ini mungkin agak privacy sedikit tapi ianya sekadar untuk berkongsi ilmu. Owhh ya dan sila tolong jangan gelakkan saya..;p

No comments:

Post a Comment