Dalam Kerinduan

Saat entry ni update aku memang dalam keadaan sedih..
aku rindu mereka..
kami rindu mereka..
siapa mereka?
Mereka insan yang kami sayang..
Aku sayang meraka..
tapi Tuhan lebih menyayangi mereka..
walaupun 10 tahun berlalu setiap memori tercipta antara kita masih segar disini..
Diingatan aku..
Aku amat merindui kalian..
10 tahun lalu aku masih anak kecik..
Sentiasa comot..
Suka main pondok2..pantang hari cerah aku hilang lesap entah kemana..=P
Kadang2 petang baru nampak batang hidung..
aku masih ingat saat itu..
aku dikejar dengan batang buluh sebab balik lewat, main kt umah kawan..
Penat aku lari sebab kena kejar..
tapi aku tahu kalian bukan marah aku, tapi kalian sayang aku..
Kalian terlalu sayang pada kami..
10 tahun berlalu pelbagai perubahan berlaku..
Ada suka, ada duka...
Percayalah aku x pernah lupakan kalian..
Setiap kali aku bersendirian kenangan antara kita pasti hadir dalam ingatan..
Aku rindu saat kalian menghantar aku ke tadika..
Aku juga rindu saat kalian mengajar aku mengaji setiap malam..
Aku juga rindu untuk tidur dlm pelukan kasih sayang kalian..
Aku rindu saat kita meluangkan masa bersama2..
Aku rindu semua itu..
Apakan daya aku..setiap yg hidup akan kembali..
Mek..
Arwah nenek yg sentiasa bertahta dihati aku..
Orangnya tegas tapi penyayang..
Ramai orang kata aku nampak macam beliau bila aku kenakan selendang..
Walaupun aku tahu kadang-kadang selendang x sesuai untuk muka bulat aku ni..
Tapi x salahkan mencuba sesuatu yg baru?
Arwah selalu sikatkan rambut aku..
Setiap kali lepas mandi mesti dia sapu minyak zaitun kt rambt aku..
Walaupun kadang2 aku xsuka minyak tu tp aku biarkan je..
Sebab aku suka bila arwah belai rambut aku..
Setiap malam bila balik kampung aku tido dengan arwah..
Arwah mesti peluk aku..
Aku rindu..
Dulu sehari sebelum arwah sakit die pernah pesan kt aku..
Mase tu hujan lebat sangat..
Aku teman arwah kt muka pintu rumah..
SAmbil tengok hujan membasahi permukaan bumi..
Die pesan kt aku..
Die suh aku belajar rajin2..
Tunjuk contoh yg baik kt adik2..
Aku pegang tangan arwah, aku senyum pada die..
Malam tu arwah sakit..
Aku doa semoga xde pape jadi..
Arwah dimasukkan ke hospital..
Keesokkannya lepas adik aku jaga, turn aku pulak kne jaga..
tapi aku xsempat jaga die..
Die da tinggalkan kami..
Aku sayang die sangat2...
Kadang2 aku terkilan sebab die x sempat tengok aku masuk U..
Aku rindu die..
Ayoh..
arwah atok aku..
Lelaki idola aku..
Terlalu baik..
die memang gentleman..
aku sayang die..
ramai orang kata muka adik lelaki aku mcm muka die..
Kadang2 bila ade kenduri umah datuk saudara a.k.a adik beradik ayoh..
Aku mesti sedih..
Kadang2 aku elakkan, aku xnk pergi..
Sebab muka adik beradik ayoh sama cam muka ayoh..
Aku rindu lagi..
Last sekali aku jumpe adik ayoh mase kt umah mok su aritu..
Mase tue hari raya ke3..
aku tengok datuk saudara aku senyum..
cara die cakap..
cara makan..
memang cam ayoh..
aku lagi rindu..
mase kecik2 dulu ayoh selau penuhi setiap permintaan aku..
Manjakan aku nie?
Setiap kali die keluar g mana2 mesti die belikan something utk cucu2 die..
paling kurang pun gula2 kelapa..
Sekarang jarang da jumpa gula2 tu..
Bila makan gula2 tu aku mesti ingat die..
Aku suka yg pembalut warna merah..
Walaupun aku tahu warna pembalut je lain..
tapi rasa tetap sama..
Bagi aku merah paling menyerlah..
Masa kecik2 dlu, ayoh selalu bawak aku & adik2 g Pantai Irama Bachok bila waktu petang..
Aku da lame x g tempat tu..
aritu aku g dgn Mok Su..
Banyak perubahan da berlaku kt tempat tu..
Da xde buaian yg selalu aku main..
Ayoh terlalu penyayang..
Die memang sweet..
Die caring..
Die selalu utamakan wife, anak2 & cucu2 die..
Berbanding diri die sendiri..
Die pandai masak..
Petang2 die selalu masakkan pancake untuk mek..
aku suka tengok mereka berdua...
mereka melengkapi antara satu sama lain..
Nanti aku nak calon suami yg mcm die..
Arwah atok penghulu kampung, dan die jugak la imam kt kampung tu..
Dulu dalam kawasan rumah ade surau..
Tapi lepas arwah da xde surau tu diruntuhkan sebab anai2..
mula2 aku protes xnk surau tu diruntuhkan tapi lama kelamaan mesti runtuh jgk sebab anai2 tu..
Ganjil aku tengok bila surau tu da xde...
Mase aku kecik2 dulu..
Ayoh buatkan buaian untuk aku bawah pokok belimbing..
Tepi pokok belimbing tu ade sangkar arnab..
Dalam sangkar tu ade 3 ekor arnab..
Ayoh belikan untuk aku, Anis & mira..
Sekarang buaian tu pun da xde..
Yang ada untuk aku sekarang, memori aku bersama mereka..
Memori yg xkan aku lupa..
Semoga mereka di tempatkan dikalangan orang2 yg soleh..
Aku sayang mereka..

No comments:

Post a Comment